Правилно сте ме разбрали, няма да ползваме ДДС.
Не зная, кое е по-добре да се направи протокол и да влезе ддс-то в дневника за продажби и в същото време да се счетоводи фактурата с ДДС в дневника за покупки, с цел в края на годината да не се плаща данък лично ползване и върху ДДС-то.
Или просто да си осчетоводя фактурата без ДДС.
Не зная, кое от двете е по-добре
Здравейте,
имам нужда от малко помощ. Имам наем на апартамент от чужденец управител. ДДС по наема няма да се ползва. Как трябва да осчетоводя фактурата в дневниците по ДДС? Без ДДС или с ДДС и си издавам протокол по чл. 117 и си го самоначислявам обратно ДДС-то.
Ако я осчетоводя тази фактура без ДДС в края на годината ще плащам данък върху данък. А няма логика да е така. По вярно ми се струва да направя 2-ят вариант с протокол.
Моля за мнение.
Благодаря
Извинявам се наем на жилище е, в което живее управителят докато е в България. Не ме притеснява да си платим 10% данък за времето, което е реално използван или върху целият наем, но се чудя как да процедирам с ДДС-то.
Много благодаря за мненията.
Здравейте на всички. Бях на семинар и имаше данъчни от НАП. Казаха, чеще гледат само нещата от началото на 2016. Преди това няма да търсят, защото по този начин и те като институция трябвало и на тях си да търсят за годините назад.
Здравейте,
имам нужда от малко помощ и съвети. Ситуацията е следната.
ЕООД с управител чужденец, които от 30 дни прекарва 15 дни в България,
Имаме апартамент под наем от друго юридическо лице.
Наемът ни е 1000лв+200лв ДДС.

Може ли някой да ми каже трябва ли да ползвам тези 200лв. ДДС или от тези 200лв ДДС, поради факта, че управителят не ползва апартамента само 15 дни имам право само 100лв да ползвам, за времето когато не е тук.
А другите 100лв., които са ДДС за времето когато е личното ползване трябва да си ги сложа в декларацията в кл. ''(23) 16 Начислен данък за доставки на стоки и услуги за лични нужди''.
Благодаря предварително